Over welke ondergrond kan je kalkverf gebruiken?

Over welke ondergrond kan je kalkverf gebruiken?

Kalkverf zorgt voor een mooie structuur op de wand. Doordat kalkverf een minerale verf is, is het echter wel belangrijk om de muur goed voor te bereiden voordat je begint met schilderen. Lees hier tips over het aanbrengen van kalkverf over verschillende ondergronden.

Kalkverf kan over heel veel ondergronden aangebracht worden. Wel hebben bepaalde ondergronden een voorbereiding nodig in de vorm van een laag primer of fixatie. 

Kalkverf over lakverf:
Zonder voorbehandeling wordt dit niet aangeraden. Het is wel mogelijk als je de ondergrond eerst goed mat schuurt, en daarna één laag muurprimer aanbrengt er van hetzelfde merk. Daarna kan je meteen met de kalkverf aan de slag. 

Kalkverf over latex: 
Kalkverf kan prima over een latex ondergrond worden aangebracht. Wel moet je eerst een laag muurprimer aanbrengen van hetzelfde merk. Bij grote kleurverschillen in de ondergrond is het beter om een primer op kleur te gebruiken. Deze kun je in precies dezelfde kleur laten mengen als de kalkverf die je kiest.  te laten mengen.
 
Kalkverf over reparatieplekken:
Wanneer je kalkverf aanbrengt over reparatieplekken, is het belangrijk om de plekken eerst lokaal voor te bereiden met minimaal één laag muurprimer, voordat je de gehele muur in de primer zet. Deze delen kunnen namelijk meer verf opzuigen, waardoor je kleurverschil krijgt.

Kalkverf op sterk zuigende ondergronden:
Poederige en verzande ondergronden, cellenton, gipsplaten, gipsblokken, zuigend natuursteen, schoon metselwerk en andere minerale ondergronden, moeten eerst voorbehandeld worden. Dat doe je door de muur te fixeren met een speciale fixatie voordat je de muurprimer over de gehele muur aanbrengt. 

Kalkverf op geschilderde wanden:
Op (vlies)behang, ondergronden met zuigingsverschillen, kalkpleister en cementpleister,  moet je de muur eerst voorbereiden met een laag muurprimer. 

Kalkverf op nieuw gestucte wanden:
Indien de nieuw gestucte muur poederig is, kun je deze het beste eerst voorbereiden met éénb laag fixatie voordat je de gehele muur in de primer zet. 

Kalkverf op een houten ondergrond (met sleets effect): 
Ontvet eerst de ondergrond met een verfreiniger, en schuur deze op. Vervolgens verwijder je het stof en neem je af met een doek.  Daarna is de ondergrond klaar om in de primer gezet te worden.Let op: Het hout moet  wel goed droog zijn, anders krimpt het nadien, wat scheuren in de verf tot gevolg kan hebben. 

Nieuwe laag kalkverf over oude laag kalkverf:
Ook wanneer je nu reeds kalkverf op je muur hebt, is het aan te raden om eerst een fixeer aan te brengen. Kalkverf is van nature namelijk erg poederig, dus wanneer je daarover een tweede laag wil aanbrengen, zal een deel van deze oude laag los komen. Dit noem je ook wel 'verpoederen'.

ACTUELE BLOGS

 • 13 april 2022 door Rianne Visser
  Speels effect op de muur met kalkverf
  Betonlook, ik heb er een obsessie mee! Ik vind de kleur nuances zo mooi en ben echt verliefd op het effect. Ik ging dus aan de slag met de kalkverf van Mia Colore.
  NAAR DE BLOG +
 • 22 september 2020 door Danielle Duijn
  Mijn eerste kalkverf ervaring...
  Die poederachtige kalkverf muren uit de woonbladen zagen er zo prachtig uit, dat ik de knoop heb doorgehakt. Maar vervolgens zat ik thuis met een pot mooie kalkverf, en vroeg ik me opeens af of het eigenlijk wel over behang heen kan…
  NAAR DE BLOG +
 • 9 juni 2020 door Danielle Duijn
  Kast verven met lak: hoe doe je dat?
  Een oude kast een tweede leven geven, dat is een leuke klus die veel mensen oppakken. Maar welke verf van Mia Colore kun je hier het beste voor gebruiken?
  NAAR DE BLOG +
Woonstijl Natuur

Woonstijl Natuur

Deze vrij ‘jonge’ woonstijl vindt zijn oorsprong in het jachtige leven van nu. Binnen een 24-uurs economie zoek je natuur, rust en ruimte. En wat is nou mooier dan dit toe te passen in je eigen huis?
Woonstijl Modern

Woonstijl Modern

Strakke lijnen en ingetogen kleuren. Je zou een moderne woonstijl bijna minimalistisch kunnen noemen.
Woonstijl Basic

Woonstijl Basic

Fris, licht, leefbaar en no-nonsense: kortom de basis van een lekker huis, dat is de woonstijl Basic.
Woonstijl Romantisch

Woonstijl Romantisch

Deze woonstijl spreekt veel mensen aan en wordt ook wel ‘landelijk’ genoemd. Het voelt vrouwelijk, maar wel met een stoere basis. Het romantische zit ‘m in details en kleuren.
Woonstijl Industrieel

Woonstijl Industrieel

Deze trendy woonstijl is zeker geen eendagsvlieg en wint steeds meer terrein. Ruw, robuust en toch niet zwaar: een stoere stijl met industriële en vintage elementen.
Woonstijl Klassiek

Woonstijl Klassiek

Ouderwets? Welnee! Oude meesters, donkere kleuren en rijke stoffen wissel je af met moderne elementen.
TOP