Blog: Krijtverf en kalkverf; zijn er verschillen?

Blog: Krijtverf en kalkverf; zijn er verschillen?

gepost door / woensdag, 20 november 2019

Veel mensen denken dat krijtverf en kalkverf dezelfde producten zijn. Maar niets is minder waar. Er zijn belangrijke verschillen… vooral in het eindresultaat. We geven antwoord op de vraag: is kalkverf hetzelfde als krijtverf? 

Wat is het verschil tussen krijtverf en kalkverf? En is krijtverf schoolbordverf? Het zijn zomaar vragen die je vaak voorbij hoort komen. En op beide vragen kunnen we volmondig ‘NEE’ zeggen! 

De namen zeggen het eigenlijk al: het bestanddeel van kalkverf is kalk; het bestanddeel van krijtverf is krijt. Maar wat is dan het verschil tussen krijt en kalk? Calciumcarbonaat is het hoofdbestanddeel van krijt, dat heeft een poederachtige structuur. Maar krijt kun je ook branden en dan zet het om in ongebluste kalk. Blus je die kalk, dan krijg je het belangrijkste ingrediënt voor kalkverf: gebluste kalk en dat heeft een kristalsuiker-achtige structuur. Dat is natuurlijk best een technisch verhaal en ik zal je de rest besparen. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat en dat is bij beide producten prachtig.

Laten we vooral kijken naar de unieke eigenschappen van de verfsoorten. Want ondanks grote verschillen zijn er ook veel overeenkomsten. In de eerste plaats: je kunt ze op de muur aanbrengen en ze staan garant voor intense kleuren dankzij natuurlijke pigmenten. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk. Tot zover de gelijkenissen, want verder zijn het twee geheel ‘eigen’ producten.

Kalkverf is een milieuvriendelijke muurverf en plafondverf met een hele eigen uitstraling. Streperig, wolkerig - het effect is afhankelijk van hoe je de kalkverf verwerkt, maar het resultaat is vooral heel mat én authentiek. Dat komt omdat kalkverf veel kleurnuances krijgt wanneer het is aangebracht. De verf is ruwer qua uitstraling. En door de unieke samenstelling is het vochtdoorlatend en ademend en dus ook schimmelwerend. Kalkverf geeft het beste resultaat op een poreuze ondergrond en daarom is deze verf voor meubels weer niet geschikt. In tegenstelling tot krijtverf die wel op muur, plafond én meubels kan worden aangebracht.

Krijtverf op de muur zorgt voor een bijna fluwelen, egale en aaibare muur. Intens mat en de kleuren komen heel mooi tot hun recht. En omdat krijtverf zo gemakkelijk verwerkbaar is, is het ook een populair product om meubels een tweede leven te geven. Zo tover je in een mum van tijd een donkere, eiken kast om in een grijs groen, Zweeds kabinet. Krijtverf is dus niet hetzelfde als schoolbordverf - waarop je natuurlijk wel met krijt kunt schrijven of tekenen.
 

ACTUELE BLOGS

  • 13 april 2022 door Rianne Visser
    Speels effect op de muur met kalkverf
    Betonlook, ik heb er een obsessie mee! Ik vind de kleur nuances zo mooi en ben echt verliefd op het effect. Ik ging dus aan de slag met de kalkverf van Mia Colore.
    NAAR DE BLOG +
  • 22 september 2020 door Danielle Duijn
    Mijn eerste kalkverf ervaring...
    Die poederachtige kalkverf muren uit de woonbladen zagen er zo prachtig uit, dat ik de knoop heb doorgehakt. Maar vervolgens zat ik thuis met een pot mooie kalkverf, en vroeg ik me opeens af of het eigenlijk wel over behang heen kan…
    NAAR DE BLOG +
  • 9 juni 2020 door Danielle Duijn
    Kast verven met lak: hoe doe je dat?
    Een oude kast een tweede leven geven, dat is een leuke klus die veel mensen oppakken. Maar welke verf van Mia Colore kun je hier het beste voor gebruiken?
    NAAR DE BLOG +
Woonstijl Natuur

Woonstijl Natuur

Deze vrij ‘jonge’ woonstijl vindt zijn oorsprong in het jachtige leven van nu. Binnen een 24-uurs economie zoek je natuur, rust en ruimte. En wat is nou mooier dan dit toe te passen in je eigen huis?
Woonstijl Modern

Woonstijl Modern

Strakke lijnen en ingetogen kleuren. Je zou een moderne woonstijl bijna minimalistisch kunnen noemen.
Woonstijl Basic

Woonstijl Basic

Fris, licht, leefbaar en no-nonsense: kortom de basis van een lekker huis, dat is de woonstijl Basic.
Woonstijl Romantisch

Woonstijl Romantisch

Deze woonstijl spreekt veel mensen aan en wordt ook wel ‘landelijk’ genoemd. Het voelt vrouwelijk, maar wel met een stoere basis. Het romantische zit ‘m in details en kleuren.
Woonstijl Industrieel

Woonstijl Industrieel

Deze trendy woonstijl is zeker geen eendagsvlieg en wint steeds meer terrein. Ruw, robuust en toch niet zwaar: een stoere stijl met industriële en vintage elementen.
Woonstijl Klassiek

Woonstijl Klassiek

Ouderwets? Welnee! Oude meesters, donkere kleuren en rijke stoffen wissel je af met moderne elementen.
TOP