Kun je kalkverf over behang gebruiken?

Kun je kalkverf over behang gebruiken?

Lees de tips voor het overschilderen van behang met kalkverf. Zo kom je tot het mooiste eindresultaat!

Het schilderen van behang is een snelle oplossing om jouw interieur een nieuwe uitstraling te geven. Daarom zijn er veel mensen die juist hierom de keuze maken om over behang heen te verven. Ook kalkverf kan over behang worden aangebracht, als het behang tenminste goed vastzit. Ook moet het vliesbehang, glasvezelbehang of renovlies zijn. Deze behangsoorten zijn namelijk speciaal geschikt gemaakt om over te kunnen schilderen. Bij papieren behang, fotobehang en vinylbehang is dit niet het geval, en kun je het beste eerst de behanglaag verwijderen. 

Wanneer je kalkverf over behang aanbrengt, moet je  wel voorstrijken met een muurprimer, het liefste van hetzelfde merk als de kalkverf. 
Ook van belang is een effen ondergrond, dus geen behang met een reliëf, anders krijg je twee effecten over elkaar, wat ten koste gaat van de unieke kalkverf uitstraling.

Tips voor het schilderen van behang:
- Controleer of het behang ergens los zit. Mochten er losse delen zijn, maak deze dan voor het schilderen eerst goed vast met een beetje behanglijm.

- Maak het behang schoon, want er is altijd sprake van stof en vuil, voornamelijk op ouder behang. Dit kun je doen met een sopje met water en een ontvetter als verfreiniger (Gebruik geen ammoniak, dit kan de verf doen verkleuren.)
Gebruik een afdekzeil en afplaktape tegen eventuele spetters.

- Breng een primer aan, deze zorgt voor een goede hechting met de kalkverf. Gebruik hiervoor een primer van hetzelfde merk als de verf. Gebruik voor de randjes een ronde kwast en voor de grote vlakken een roller. Met de blokkwast die je gebruikt voor het aanbrengen van de kalkverf, kun je niet heel strak langs de kanten komen. Daarom is het aan te raden om een primer te gebruiken in dezelfde kleur als de kalkverf. 

- Zorg dat de ruimte niet tocht, want dit zorgt ervoor dat de muurverf extra snel droogt. Dit kan zorgen voor zichtbare strepen of banen bij het schilderen over behang. De meest ideale temperatuur is een temperatuur rond de twintig graden. 
Haal de tape weg wanneer de verf nog nat is. Dit voorkomt dat je later verf meetrekt wanneer de verf al droog is. 

- Zorg dat je in eerdere geschilderde vlakken schildert voor een mooi verloop. Je werkt bij voorkeur van droge naar natte vlakken. 

ACTUELE BLOGS

 • 13 april 2022 door Rianne Visser
  Speels effect op de muur met kalkverf
  Betonlook, ik heb er een obsessie mee! Ik vind de kleur nuances zo mooi en ben echt verliefd op het effect. Ik ging dus aan de slag met de kalkverf van Mia Colore.
  NAAR DE BLOG +
 • 22 september 2020 door Danielle Duijn
  Mijn eerste kalkverf ervaring...
  Die poederachtige kalkverf muren uit de woonbladen zagen er zo prachtig uit, dat ik de knoop heb doorgehakt. Maar vervolgens zat ik thuis met een pot mooie kalkverf, en vroeg ik me opeens af of het eigenlijk wel over behang heen kan…
  NAAR DE BLOG +
 • 9 juni 2020 door Danielle Duijn
  Kast verven met lak: hoe doe je dat?
  Een oude kast een tweede leven geven, dat is een leuke klus die veel mensen oppakken. Maar welke verf van Mia Colore kun je hier het beste voor gebruiken?
  NAAR DE BLOG +
Woonstijl Natuur

Woonstijl Natuur

Deze vrij ‘jonge’ woonstijl vindt zijn oorsprong in het jachtige leven van nu. Binnen een 24-uurs economie zoek je natuur, rust en ruimte. En wat is nou mooier dan dit toe te passen in je eigen huis?
Woonstijl Modern

Woonstijl Modern

Strakke lijnen en ingetogen kleuren. Je zou een moderne woonstijl bijna minimalistisch kunnen noemen.
Woonstijl Basic

Woonstijl Basic

Fris, licht, leefbaar en no-nonsense: kortom de basis van een lekker huis, dat is de woonstijl Basic.
Woonstijl Romantisch

Woonstijl Romantisch

Deze woonstijl spreekt veel mensen aan en wordt ook wel ‘landelijk’ genoemd. Het voelt vrouwelijk, maar wel met een stoere basis. Het romantische zit ‘m in details en kleuren.
Woonstijl Industrieel

Woonstijl Industrieel

Deze trendy woonstijl is zeker geen eendagsvlieg en wint steeds meer terrein. Ruw, robuust en toch niet zwaar: een stoere stijl met industriële en vintage elementen.
Woonstijl Klassiek

Woonstijl Klassiek

Ouderwets? Welnee! Oude meesters, donkere kleuren en rijke stoffen wissel je af met moderne elementen.
TOP