Moet je muren voorbehandelen voor kalkverf?

Moet je muren voorbehandelen voor kalkverf?

Of je kalkverf direct kunt aanbrengen op de muur, is afhankelijk van de ondergrond. Eigenlijk is altijd een primer noodzakelijk voordat je kalkverf aanbrengt, en liefst een primer van hetzelfde merk. Dit geeft een optimaal resultaat. 

Omdat kalkverf een minerale verf is, is een primer noodzakelijk, het beste van hetzelfde merk als de kalkverf. Deze primer breng je aan op de muren die je wilt schilderen. Door de primer voorgekleurd te kopen, krijg je de ideale onderlaag voor de kalkverf die je later wilt aanbrengen. Ook zorgt een gekleurde primer in dezelfde kleur als de kalkverf, er voor dat de randjes strak geschilderd zijn, waardoor je minder precies hoeft te zijn in de hoekjes en aan de randen bij de uiteindelijke laag kalkverf.
 
De primer kun je aanbrengen met een kwast, roller of airless (een verfspuit onder hoge druk). Hierbij is één laag primer genoeg. Laat deze minimaal 4 uur drogen bij een temperatuur van 20 graden voordat je er met de kalkverf overheen gaat. Ook heel belangrijk is de temperatuur waarbij je de primer en kalkverf aanbrengt. Ga niet schilderen bij een temperatuur onder de 5 graden of boven de 30 graden. Is het een warme dag? Kies dan voor een later moment om te gaan schilderen want het zou zonde zijn als de kalkverf er na al jouw harde werk weer vanaf bladdert. 

ACTUELE BLOGS

Woonstijl Natuur

Woonstijl Natuur

Deze vrij ‘jonge’ woonstijl vindt zijn oorsprong in het jachtige leven van nu. Binnen een 24-uurs economie zoek je natuur, rust en ruimte. En wat is nou mooier dan dit toe te passen in je eigen huis?
Woonstijl Romantisch

Woonstijl Romantisch

Deze woonstijl spreekt veel mensen aan en wordt ook wel ‘landelijk’ genoemd. Het voelt vrouwelijk, maar wel met een stoere basis. Het romantische zit ‘m in details en kleuren.
Woonstijl Modern

Woonstijl Modern

Strakke lijnen en ingetogen kleuren. Je zou een moderne woonstijl bijna minimalistisch kunnen noemen.
Woonstijl Basic

Woonstijl Basic

Fris, licht, leefbaar en no-nonsense: kortom de basis van een lekker huis, dat is de woonstijl Basic.
Woonstijl Industrieel

Woonstijl Industrieel

Deze trendy woonstijl is zeker geen eendagsvlieg en wint steeds meer terrein. Ruw, robuust en toch niet zwaar: een stoere stijl met industriële en vintage elementen.
Woonstijl Klassiek

Woonstijl Klassiek

Ouderwets? Welnee! Oude meesters, donkere kleuren en rijke stoffen wissel je af met moderne elementen.
TOP