Kringloopkast waar pronkstuk door krijtverf

Kringloopkast waar pronkstuk door krijtverf

gepost door / maandag, 2 december 2019

Onlangs heb ik zo’n prachtige, robuuste linnenkast op de kop getikt bij de kringloopwinkel. Werkelijk een plaatje: de deuren zijn stevige panelen en de rechte lijnen maken de kast tijdloos. Alleen de kleur… donkerbruin. Dat is gelukkig zo op te lossen… met een mooie, matte krijtverf.

Krijtverf werkt heel gemakkelijk, daarom gebruik ik het zo graag. Het enige waar ik op moet letten is bloedend hout. Want daar is zelfs krijtverf niet tegen bestand. Deze kringloopvondst is weliswaar bruin, maar het hout is grenen. En grenen ‘bloedt’ gelukkig niet. Was de kast bijvoorbeeld van eiken geweest, dan was een speciale ondergrond, zoals schellak of een andere isolerende primer, onontbeerlijk geweest. 

Hoe dat bloeden komt? Bij het aanbrengen van een product op waterbasis, bijvoorbeeld zoals krijtverf, wordt looizuur, ook wel tannine, geactiveerd en als het ware uit het hout getrokken. Eikenhout is een houtsoort waarbij dit veel voorkomt omdat het van nature veel tannine heeft.

Maar goed, ik kan gelukkig zo aan de slag. Natuurlijk maak ik de kast goed vetvrij en droog. Schuren hoeft eigenlijk niet, dat is juist zo leuk! Maar voor een nog mooier resultaat is licht opschuren wel een goed idee. Ik moet zeggen dat ik even heb getwijfeld over de kleur. De kleurenkaart van Mia Colore geeft een mooi overzicht van alle, op Italië geïnspireerde,  kleuren. Kies ik voor een neutrale kleur zoals Pure White of Aged Cotton? Of maak ik meer een statement-piece met Tuscany Fields of Cardinal Red? Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op Active Volcano: een mooie taupe-achtige kleur die de tand des tijds goed kan weerstaan.

Omdat de kast al een donkere laag heeft, ben ik eigenlijk met één goede laag krijtverf klaar. Het heeft mooi gedekt. Maar toch kies ik voor extra laag, dat wordt trouwens ook geadviseerd. Een tweede laag maakt de kleur nog intenser en dieper. En als de kast helemaal droog is, werk ik de kast af met Cera di Sempre. Dit is een transparante wax die een extra beschermlaag geeft, bijvoorbeeld tegen vette vingers. Wel zo handig in een huis met tieners en pubers… Alhoewel de lak Multiplo in mijn geval een betere optie is: uitstekend afneembaar en krasbestendig. 

ACTUELE BLOGS

 • 13 april 2022 door Rianne Visser
  Speels effect op de muur met kalkverf
  Betonlook, ik heb er een obsessie mee! Ik vind de kleur nuances zo mooi en ben echt verliefd op het effect. Ik ging dus aan de slag met de kalkverf van Mia Colore.
  NAAR DE BLOG +
 • 22 september 2020 door Danielle Duijn
  Mijn eerste kalkverf ervaring...
  Die poederachtige kalkverf muren uit de woonbladen zagen er zo prachtig uit, dat ik de knoop heb doorgehakt. Maar vervolgens zat ik thuis met een pot mooie kalkverf, en vroeg ik me opeens af of het eigenlijk wel over behang heen kan…
  NAAR DE BLOG +
 • 9 juni 2020 door Danielle Duijn
  Kast verven met lak: hoe doe je dat?
  Een oude kast een tweede leven geven, dat is een leuke klus die veel mensen oppakken. Maar welke verf van Mia Colore kun je hier het beste voor gebruiken?
  NAAR DE BLOG +
Woonstijl Natuur

Woonstijl Natuur

Deze vrij ‘jonge’ woonstijl vindt zijn oorsprong in het jachtige leven van nu. Binnen een 24-uurs economie zoek je natuur, rust en ruimte. En wat is nou mooier dan dit toe te passen in je eigen huis?
Woonstijl Modern

Woonstijl Modern

Strakke lijnen en ingetogen kleuren. Je zou een moderne woonstijl bijna minimalistisch kunnen noemen.
Woonstijl Basic

Woonstijl Basic

Fris, licht, leefbaar en no-nonsense: kortom de basis van een lekker huis, dat is de woonstijl Basic.
Woonstijl Romantisch

Woonstijl Romantisch

Deze woonstijl spreekt veel mensen aan en wordt ook wel ‘landelijk’ genoemd. Het voelt vrouwelijk, maar wel met een stoere basis. Het romantische zit ‘m in details en kleuren.
Woonstijl Industrieel

Woonstijl Industrieel

Deze trendy woonstijl is zeker geen eendagsvlieg en wint steeds meer terrein. Ruw, robuust en toch niet zwaar: een stoere stijl met industriële en vintage elementen.
Woonstijl Klassiek

Woonstijl Klassiek

Ouderwets? Welnee! Oude meesters, donkere kleuren en rijke stoffen wissel je af met moderne elementen.
TOP