Blog: Verschil krijtverf en kalkverf

Wil je een authentieke look op de muur? Dan kies je voor kalkverf. Wil je een egale, matte muur? Dan gebruik je krijtverf. Maar wat zijn verder de verschillen?

Wat is het verschil tussen krijtverf en kalkverf? En is krijtverf schoolbordverf? Het zijn zomaar vragen die je vaak voorbij hoort komen. En op beide vragen kunnen we volmondig ‘NEE’ zeggen! 

De namen zeggen het eigenlijk al: het bestanddeel van kalkverf is kalk; het bestanddeel van krijtverf is krijt. Maar wat is dan het verschil tussen krijt en kalk? Calciumcarbonaat is het hoofdbestanddeel van krijt, dat heeft een poederachtige structuur. Maar krijt kun je ook branden en dan zet het om in ongebluste kalk. Blus je die kalk, dan krijg je het belangrijkste ingrediënt voor kalkverf: gebluste kalk en dat heeft een kristalsuiker-achtige structuur. Dat is natuurlijk best een technisch verhaal en ik zal je de rest besparen. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat en dat is bij beide producten prachtig.

Laten we vooral kijken naar de unieke eigenschappen van de verfsoorten. Want ondanks grote verschillen zijn er ook veel overeenkomsten. In de eerste plaats: je kunt ze op de muur aanbrengen en ze staan garant voor intense kleuren dankzij natuurlijke pigmenten. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk. Tot zover de gelijkenissen, want verder zijn het twee geheel ‘eigen’ producten.

Kalkverf is een milieuvriendelijke muurverf en plafondverf met een hele eigen uitstraling. Streperig, wolkerig - het effect is afhankelijk van hoe je de kalkverf verwerkt, maar het resultaat is vooral heel mat én authentiek. Dat komt omdat kalkverf veel kleurnuances krijgt wanneer het is aangebracht. De verf is ruwer qua uitstraling. En door de unieke samenstelling is het vochtdoorlatend en ademend en dus ook schimmelwerend. Kalkverf geeft het beste resultaat op een poreuze ondergrond en daarom is deze verf voor meubels weer niet geschikt. In tegenstelling tot krijtverf die wel op muur, plafond én meubels kan worden aangebracht.

Krijtverf op de muur zorgt voor een bijna fluwelen, egale en aaibare muur. Intens mat en de kleuren komen heel mooi tot hun recht. En omdat krijtverf zo gemakkelijk verwerkbaar is, is het ook een populair product om meubels een tweede leven te geven. Zo tover je in een mum van tijd een donkere, eiken kast om in een grijs groen, Zweeds kabinet. Krijtverf is dus niet hetzelfde als schoolbordverf - waarop je natuurlijk wel met krijt kunt schrijven of tekenen.
 

PRODUCTEN & KLEUREN

Onze kalkverf heeft prachtige kleurnuances, is ademend en milieuvriendelijk, 100% mineraal en ecologisch.

De rijke historie en diversiteit van producten uit Italië zijn inmiddels vele decennia een inspiratiebron. Ook voor onze kleuren!

De milieuvriendelijke, minerale krijtverf van Mia Colore geeft met haar extreem matte uiterlijk een mooie uitstraling.

Ben je op zoek naar een mooie lak op waterbasis met een zijdeglans finish? Dan is dit jouw lak!

Multiplo is een watergedragen, slijtvaste lakverf met een zijdematte uitstraling. Multiplo lakverf is geschikt voor vloer en trap.

Ben je op zoek naar een bijzondere wandafwerking? Denk dan eens aan Stucco Sempre - een verf met een mooie mediterraanse afwerking of betonlook.