Krijtvef geeft meubels een tweede leven

Een meubelstuk een tweede leven geven? Dat kan heel gemakkelijk met krijtverf van Mia Colore. Je hoeft alleen nog maar de kleur te kiezen!

Krijtverf werkt heel gemakkelijk, daarom gebruik ik het zo graag. Het enige waar ik op moet letten is bloedend hout. Want daar is zelfs krijtverf niet tegen bestand. Deze kringloopvondst is weliswaar bruin, maar het hout is grenen. En grenen ‘bloedt’ gelukkig niet. Was de kast bijvoorbeeld van eiken geweest, dan was een speciale ondergrond, zoals schellak of een andere isolerende primer, onontbeerlijk geweest. 

Hoe dat bloeden komt? Bij het aanbrengen van een product op waterbasis, bijvoorbeeld zoals krijtverf, wordt looizuur, ook wel tannine, geactiveerd en als het ware uit het hout getrokken. Eikenhout is een houtsoort waarbij dit veel voorkomt omdat het van nature veel tannine heeft.

Maar goed, ik kan gelukkig zo aan de slag. Natuurlijk maak ik de kast goed vetvrij en droog. Schuren hoeft eigenlijk niet, dat is juist zo leuk! Maar voor een nog mooier resultaat is licht opschuren wel een goed idee. Ik moet zeggen dat ik even heb getwijfeld over de kleur. De kleurenkaart van Mia Colore geeft een mooi overzicht van alle, op Italië geïnspireerde,  kleuren. Kies ik voor een neutrale kleur zoals Pure White of Aged Cotton? Of maak ik meer een statement-piece met Tuscany Fields of Cardinal Red? Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op Active Volcano: een mooie taupe-achtige kleur die de tand des tijds goed kan weerstaan.

Omdat de kast al een donkere laag heeft, ben ik eigenlijk met één goede laag krijtverf klaar. Het heeft mooi gedekt. Maar toch kies ik voor extra laag, dat wordt trouwens ook geadviseerd. Een tweede laag maakt de kleur nog intenser en dieper. En als de kast helemaal droog is, werk ik de kast af met Cera di Sempre. Dit is een transparante wax die een extra beschermlaag geeft, bijvoorbeeld tegen vette vingers. Wel zo handig in een huis met tieners en pubers… Alhoewel de lak Multiplo in mijn geval een betere optie is: uitstekend afneembaar en krasbestendig. 

PRODUCTEN & KLEUREN

Onze kalkverf heeft prachtige kleurnuances, is ademend en milieuvriendelijk, 100% mineraal en ecologisch.

De rijke historie en diversiteit van producten uit Italië zijn inmiddels vele decennia een inspiratiebron. Ook voor onze kleuren!

De milieuvriendelijke, minerale krijtverf van Mia Colore geeft met haar extreem matte uiterlijk een mooie uitstraling.

Ben je op zoek naar een mooie lak op waterbasis met een zijdeglans finish? Dan is dit jouw lak!

Multiplo is een watergedragen, slijtvaste lakverf met een zijdematte uitstraling. Multiplo lakverf is geschikt voor vloer en trap.

Ben je op zoek naar een bijzondere wandafwerking? Denk dan eens aan Stucco Sempre - een verf met een mooie mediterraanse afwerking of betonlook.